Meny
Växthus balkong

Växthus Balkong

Växthus Vertikal i härdat glas

Testvinnaren

Odlingsskåp ’Vertical’ Härdat glas

Bor du i lägenhet och drömmer om att kunna odla exotiska växter eller kanske bara odla året runt? Då finns det flera finurliga lösningar för dig, i form av växthus på balkong.

Möjligheterna varierar med hur stor balkong du har och i vilket väderstreck den befinner sig, men det finns bra växthuslösningar för alla balkonger.

Vem som helst kan skaffa sig en trevlig odling på balkongen. Här går vi igenom förutsättningarna och ger dig tips och råd på hur du kommer igång. Vi berättar vad du ska tänka på och vilka alternativ för växthus på balkong som finns.

Vi har korat vinnare i flera kategorier:

Bäst Balkong Växthus 2024

I takt med att intresset för hemodling och stadsjordbruk fortsätter att växa, blir balkongväxthus alltmer populära för dem som vill maximera sitt begränsade utrymme. År 2024 erbjuder marknaden innovativa lösningar som kombinerar smart design med funktionalitet, vilket gör det möjligt för stadsodlare att odla en mängd växter under optimala förhållanden. Dessa växthus är inte bara utmärkta för att förlänga odlingssäsongen, utan de förvandlar även din balkong till en frodig oas mitt i staden.

Växthus Vertikal i härdat glas

Växthus Vertikal i härdat glas

Hemsida: Odla.nu

Upptäck det eleganta Odlingsskåp Vertical, en mångsidig och stilfull lösning designad för att försköna din balkong och maximera din odling.

Askgrå vegtrug classic liten

Askgrå VegTrug classic liten

Hemsida: Odla.nu

VegTrug Classic är den ultimata lösningen för urban odling som kombinerar ergonomi med hållbar design. Den innovativa V-formade konstruktionen av VegTrug tillåter både ytlig och djup plantering, vilket gör den idealisk för ett brett spektrum av växter, från örter till rotgrönsaker

Växthus Balcony i Härdat glas

Växthus Balcony i Härdat glas

Hemsida: Odla.nu

Upptäck Halls Vitrinskåp, en fin och stilren lösning designad för den moderna odlaren som värdesätter estetik lika mycket som funktionalitet.

Så gick testet till

För att identifiera de bästa balkongväxthusen för 2024 genomförde vi ett omfattande test där vi utvärderade en rad produkter under realistiska förhållanden.

Testet inriktades på att simulera den typiska användningen på en balkong, med fokus på faktorer som installation, hållbarhet under olika väderförhållanden, användarvänlighet och den faktiska effekten på växttillväxt.

Produkterna installerades på balkonger i olika storlekar och exponeringar för sol, för att säkerställa att våra slutsatser skulle vara så relevanta och tillämpbara som möjligt för den genomsnittliga användaren.

Testet har bedömts efter dessa kriterier

 1. Hållbarhet och Väderbeständighet: Vi bedömde hur väl växthusen stod emot elementen, inklusive starkt solljus, regn, och vind.
 2. Användarvänlighet: Enkelheten i att montera växthuset, samt hur praktiskt det var att använda det dagligen, var avgörande.
 3. Design och Storlek: Vikten lades vid hur väl växthusens design och storlek passade för en typisk balkongmiljö.
 4. Temperaturkontroll och Ventilation: Förmågan att upprätthålla optimala växtförhållanden genom effektiv temperaturkontroll och ventilation utvärderades.
 5. Pris och Värde: Vi jämförde kostnaden för växthusen med deras prestanda och hållbarhet för att bedöma deras värde.

Växthus för balkong jämförelse

ProduktHärdat GlasHöjdLängd
Odlingsskåp ’Vertical’Ja142 cm72 cm
VegTrug Classic SmallNej103 cm75 cm
Odlingsskåp ’Balcony’Ja79 cm60 cm
Balkong Växthus

Köpguide – Bra att tänka på när du ska köpa ett växthus till balkong

Innan du köper växthus till balkongen bör du tänka igenom några saker. Balkongens storlek begränsar urvalet förstås, men det finns även annat som påverkar vilka växthus som passar.

Till exempel blir förutsättningarna olika beroende på typen av balkongräcke. Ett räcke med spjälor släpper igenom det mesta av ljuset även nedtill och du kan använda hela balkongens höjd till odling. Med ett tätt räcke får du nöja dig med växthus enbart på övre delen och kan använda nederdelen till exempel till förvaring.

Om balkongen befinner sig i söderläge kommer den att vara belyst stora delar av dagen. Bäst är om du kan placera ditt balkongväxthus så att det får ljus tidigt på morgonen när det är kallt. Då blir ditt växthus på balkongen varmt fortare och du förlänger dagarna. För andra väderstreck gäller det att titta på hur balkongen blir belyst under dagen och välja en så bra placering som möjligt efter detta.

En smart lösning för trånga utrymmen

Växthus för balkong är en ypperlig lösning när du vill odla på balkongen, förstås, men de fungerar i många andra sammanhang där man vill kunna odla på liten yta.

Balkongväxthus är rätt val för odling var som helst där det är trångt och brist på utrymme. Du måste inte använda det på balkongen. Det kan lika gärna vara ett sätt att utnyttja något litet hörn på tomten där du gärna vill odla men inte har plats för ett fullstort växthus.

Balkongväxthus i form av odlingsskåp kan också monteras längs väggen på ditt hus och ge dig möjlighet att odla lite extra utan att det i praktiken tar upp yta från annat.

Hur mycket rymmer ett växthus på balkongen?

Hur mycket ett växthus på balkong rymmer beror förstås på hur stort det är och storleken begränsas av hur stor balkong du har, men även av höjden upp till grannen.

Med ett odlingsskåp kan få plats med några krukor. Väljer du att glasa in balkongen helt kanske du kan använda hela ytan som växthus och kanske rent av kan få plats med ett mindre fruktträd i kruka.

Ett odlingsskåp på höjd i flera nivåer

Med ett odlingsskåp får du möjlighet att utnyttja golvytan bättre, genom att du kan odla i flera nivåer. Med ett balkongräcke som släpper igenom ljus och ett högt odlingsskåp med hyllor i kan du till exempel skapa en omfattande kryddodling. Perfekt för dig som gillar att laga mat.

Även många blommor trivs i odlingsskåp och om du väljer sorter som inte blir alltför höga kan du få plats med mycket på liten yta.

Fördelar med ett växthus för balkonger

För dig som bor i lägenhet, men även för andra, finns flera fördelar med växthus för balkong:

 • Egen odling direkt vid bostaden
 • Utnyttja din balkong till någonting nyttigt och trevligt
 • Gör balkongen till en trevlig grön oas där du kan sitta och njuta av grönskan.

Nackdelar med ett växthus för din balkong

Växthus på balkongen har förstås också några nackdelar:

 • Begränsad yta för odling gör att du måste prioritera hårt
 • Svårt att hålla jämnt och bra klimat i ett litet växthus eller odlingsskåp. Mycket tillsyn krävs
 • Växthuset konkurrerar om ytan på balkongen och kan göra det svårt att få plats att sitta.

Växthus Balkong bäst i test – Topp 3

 1. Odlingsskåp ’Vertical’ Härdat glas
 2. VegTrug Classic Small
 3. Odlingsskåp ’Balcony’ Härdat glas

Vår testvinnare

Litet växthus balkong

Varumärken som var med i testet

I vår sökning efter de bästa balkongväxthusen för 2024 inkluderade vi produkter från ledande varumärken inom trädgårdsbranschen. Två av dessa framstående varumärken, Halls och VegTrug, stack ut för deras kvalitet, innovation och användarvänlighet. Nedan följer en närmare titt på vad varje märke har att erbjuda.

Halls Balkong Växthus

Halls är känt för sin långa tradition av kvalitet och hållbarhet inom växthusbranschen. Deras balkongväxthus är inget undantag och erbjuder en robust konstruktion kombinerat med smart design. Halls fokuserar på att skapa växthus som är enkla att montera och som effektivt utnyttjar begränsade ytor. Deras modeller är utformade för att maximera ljusinsläpp och skydda dina växter mot ogynnsamma väderförhållanden, vilket gör dem till ett utmärkt val för den seriösa balkongodlaren.

Produkter som jämfördes:

VegTrug Balkong Växthus

VegTrug har snabbt blivit populärt för sina innovativa lösningar på urban odling. Deras balkongväxthus är särskilt utformade för att passa de unika behoven hos stadsodlare, med en stark betoning på användarvänlighet och flexibilitet. VegTrug erbjuder modulära system som inte bara är lätta att sätta upp och anpassa efter din balkong, utan också ger utmärkt ventilation och tillgång till dina växter. Dessutom är deras växthus tillverkade av hållbara material som är både funktionella och estetiskt tilltalande, vilket gör dem till ett perfekt komplement till varje urban trädgård.

Produkten som jämfördes: VegTrug Classic Small

Växthus för balkong

Mer om Växthus på Balkong

Att ha ett växthus på balkongen öppnar upp en värld av möjligheter för stadsträdgårdsmästare, tillåtande odling av ett brett urval av växter året om. Nedan utforskar vi olika aspekter av att odla i ett växthus på balkongen, från val av växthus till odling under vintern.

Odla i Växthus på Balkong

Odla i ett växthus på balkongen är en fantastisk lösning för att maximera ditt begränsade utrymme och skapa en produktiv liten oas. Det ger skyddade förhållanden som är idealiska för att odla ett brett sortiment av växter, inklusive örter, blommor och till och med vissa grönsaker. Nyckeln ligger i att välja rätt växter som passar för det mikroklimat som ditt växthus erbjuder, samt att anpassa bevattning och gödning efter växternas specifika behov.

Litet Växthus för Balkong

Ett litet växthus är perfekt för balkongen, speciellt om utrymmet är begränsat. Dessa kompakta växthus är designade för att maximera odlingen vertikalt, vilket gör det möjligt att odla flera plantor i överlappande nivåer. De finns i en mängd olika material och stilar, från enkla plastöverdrag till mer robusta konstruktioner i polycarbonat eller glas, och kan anpassas för att passa precis din balkong.

Växthus Balkong Vinter

Ett växthus på balkongen kan också möjliggöra odling under de kallare månaderna, vilket förlänger odlingssäsongen betydligt. För att lyckas med vinterodling är det viktigt att välja växter som tål kyla och att se till att ditt växthus kan behålla en stabil temperatur. Detta kan kräva isolering eller till och med en liten värmekälla under de kallaste perioderna.

Växthus Plast Balkong

Växthus gjorda av plast är ett populärt och kostnadseffektivt alternativ för balkongodlare. De är lätta att sätta upp och flytta, erbjuder god isolering och skyddar dina växter mot väder och vind. Plastväxthus finns i olika storlekar och modeller, från enkla överdrag till mer avancerade konstruktioner med öppningsbara fönster och dörrar för ventilation. Det är viktigt att välja ett UV-resistent material för att försäkra att ditt växthus står emot solens strålar utan att försämras över tid.

Växthus till balkong

Fördelar med ett växthus för balkonger

För dig som bor i lägenhet, men även för andra, finns flera fördelar med växthus för balkong:

 • Egen odling direkt vid bostaden
 • Utnyttja din balkong till någonting nyttigt och trevligt
 • Gör balkongen till en trevlig grön oas där du kan sitta och njuta av grönskan.

Nackdelar med ett växthus för din balkong

Växthus på balkongen har förstås också några nackdelar:

 • Begränsad yta för odling gör att du måste prioritera hårt
 • Svårt att hålla jämnt och bra klimat i ett litet växthus eller odlingsskåp. Mycket tillsyn krävs
 • Växthuset konkurrerar om ytan på balkongen och kan göra det svårt att få plats att sitta.

Vad kostar ett växthus för balkong?

Växthus för balkong finns i alla prisklasser från små odlingsskåp för några hundralappar till kompletta inglasningar där bara fantasin sätter gränserna för hur dyrt och lyxigt det kan bli.

När du väljer växthus för balkong bör du först utgå från vilka möjligheter du har i form av yta och budget och sedan fundera över hur stor del av balkongen du vill använda till odling och vad du behöver till annat.

Vanliga frågor om Balkong Växthus

Att välja och underhålla ett växthus på balkongen kan väcka många frågor, särskilt för dem som är nya inom området. Här tar vi upp svar på några av de vanligaste frågorna för att hjälpa dig navigera i din balkongväxthusresa.

Hur väljer jag rätt växthus för min balkong?

Välj ett växthus baserat på din balkongs storlek, exponering för sol och vilka typer av växter du planerar att odla. Tänk på växthusets material och design – sök efter modeller som är både hållbara och har god ventilation. Kompakta eller vertikalt orienterade växthus är ofta bäst för begränsade utrymmen.

Vilka växter trivs bäst i ett balkongväxthus?

I ett balkongväxthus kan du odla ett brett sortiment av växter, inklusive örter, bladgrönsaker, och vissa fruktbärande växter som tomater och chili. Växter som kräver mer kontrollerade förhållanden, såsom orkidéer eller vissa kryddväxter, kan också gynnas av det skyddade mikroklimatet.

Behöver jag oroa mig för överhettning?

Ja, växthus kan bli för varma, särskilt under sommarmånaderna. För att undvika överhettning, se till att ditt växthus har tillräcklig ventilation. Öppningsbara fönster eller takluckor och skuggning kan hjälpa till att reglera temperaturen. Överväg även att installera en max/min-termometer för att hålla koll på temperaturförändringar.

Hur mycket underhåll kräver ett balkongväxthus?

Underhållet beror på växthusets konstruktion och de växter du odlar. Regelbunden rengöring av växthuset för att maximera ljusinsläppet, kontrollera och justera ventilationen efter behov, samt bevattning och beskärning av dina växter är grundläggande uppgifter. Kontrollera även regelbundet efter skadedjur och sjukdomar.

Kan jag använda ett växthus på min balkong året runt?

Det beror på ditt klimat och växthusets konstruktion. I mildare klimat kan du definitivt använda ditt växthus året runt. I kallare regioner kan du behöva tilläggsisolering eller en värmekälla för att använda växthuset under vintern. Välj växter som är lämpliga för säsongen och ditt specifika mikroklimat för bästa resultat.

Sammanfattning

Att välja rätt växthus för din balkong kan vara en utmaning med tanke på det breda utbudet på marknaden. Vårt test av växthus på balkonger har som mål att ge dig den information och vägledning du behöver för att göra ett välgrundat val. Här följer en sammanfattning av varför du kan lita på våra rekommendationer.

Därför kan du lita på vårt test av Växthus på Balkonger

Vårt test av växthus på balkonger har genomförts med en noggrann och metodisk ansats, där varje produkt har bedömts utifrån relevanta och realistiska kriterier. Vi har använt oss av expertpaneler samt feedback från faktiska användare för att säkerställa att våra slutsatser speglar produkternas prestanda i verkliga förhållanden. Detta innebär att du kan lita på att de rekommendationer och bedömningar vi presenterar är baserade på omfattande tester och inte på subjektiva åsikter.

Objektiva i vår bedömning

Objektivitet är grundläggande i all vår utvärdering och analys. Vi strävar efter att vara rättvisa och opartiska i vår bedömning av varje växthus, med fokus på faktorer som är viktiga för slutanvändaren. Detta inkluderar att överväga en rad olika aspekter såsom hållbarhet, användarvänlighet, design, och prisvärdhet, för att ge en balanserad syn på vad varje växthus erbjuder.

Oberoende och transparenta

Vår forskning och våra tester är helt oberoende av tillverkare och leverantörer. Vi har inga ekonomiska intressen i de produkter vi testar, vilket garanterar att våra bedömningar är opartiska och transparenta. Vi strävar efter att ge dig den information du behöver för att fatta beslut baserade på fakta snarare än marknadsföring. Genom att vara transparenta i hur vi genomför våra tester och bedömningar, hoppas vi ge dig förtroendet att basera ditt köp på pålitlig och opartisk information.

Profilbild

Karl Åhgren

Karl Åhgren är en hängiven trädgårdsentusiast med en djupgående passion för odling och trädgårdsskötsel. Hans resa började som en hobby och har utvecklats till en betydande del av hans liv. Karl är speciellt intresserad av att kombinera estetik med funktionalitet i trädgården och strävar efter att skapa vackra och hållbara trädgårdar.

Som en självlärd entusiast har Karl byggt upp en omfattande kunskap genom praktisk erfarenhet och ständigt lärande. Han experimenterar gärna med nya odlingstekniker och delar entusiastiskt med sig av sina insikter och upplevelser. Karl är en stark förespråkare för ekologiska metoder och tror på odlingens betydelse för personligt välbefinnande och miljömässig hållbarhet.