Meny
Orangeri

Orangeri

Orangerier började byggas i Sverige när man började odla citrusfrukter. Ordet orangeri kommer från det franska ordet för apelsin: orange.

De ursprungliga orangerierna från 1600- och 1700-talen är mycket pampiga byggnader, som gärna fick ha en mycket framträdande placering på ägorna. Vintertid användes de för att skydda känsliga fruktträd mot frost. På sommaren fungerade de istället ofta som festlokaler.

Numer kan det vara svårt att se skillnad mellan ett orangeri och ett vanligt växthus, men vanligen använder man ordet orangeri för att beskriva ett lite lyxigare växthus, i vackrare utförande, och som kanske inte bara används till odling utan även fungerar som lokal för avkoppling och umgänge.

Vad är ett orangeri?

Ett orangeri är i sin ursprungliga form en byggnad som används för vinterförvaring av känsliga fruktträd, framför allt citrusträd. Orangeriets funktion är att skydda träden mot frost vintertid.

Under de varmare delarna av året kan orangeriet användas för andra ändamål, till exempel som festlokal, eller till förvaring. Du kan förstås också använda det till odling, förutsatt att det har tillräckligt ljusinsläpp.

Detta bör du tänka på vid köp av ett orangeri

När du köper ett orangeri bör du tänka på ungefär samma saker som vid köp av ett vanligt växthus, men du bör lägga större vikt vid att det ska gå att använda även vintertid.

Vill du kunna använda orangeriet till annat än bara odling är det också viktigt att det är stort nog och att du och dina gäster har plats, både till ytan och på höjden. Samma sak gäller förstås om du ska använda det till förvaring av citrusträd.

Både väggarnas höjd och den totala ytan måste anpassas och du måste se till att det finns möjlighet att hålla orangeriet varmt vintertid, för att undvika problem med att växterna fryser sönder.

Är det någon skillnad mellan växthus och orangeri?

Ursprungligen var orangerier mycket pampiga byggnader, medan växthusen var mindre eleganta och fanns på mer undanskymda platser.

Numer är skillnaden inte lika påtaglig och gränsen är väldigt flytande mellan vad som kallas orangeri och vad som betraktas som ett växthus.

Generellt kan man säga att ett orangeri är ett lyxigare växthus och att det har mer plats på höjden, både för att kunna husera fruktträd och för att kunna användas som lokal för fest och umgänge.

Olika typer av orangerier

Det finns många sätt att bygga ett orangeri. I princip är det samma byggmetoder som gäller för orangerier som för andra växthus.

Större orangerier passar bra att bygga på mur eller gjuten platta. Har du ont om plats går det istället att bygga mot en vägg.

Ett inglasat uterum kan fungera som ett alldeles utmärkt orangeri, särskilt om du mest tänker använda det för vinterförvaring av växter och som ett extra rum.

Vilken storlek på orangeri bör jag välja?

När du väljer storlek på orangeri eller växthus måste du utgå från dina behov och förutsättningar. Om du ska kunna använda orangeriet som festlokal eller vinterträdgård är det viktigt att väggarna är tillräckligt höga, så att du kan röra dig fritt.

En annan faktor som styr storleken kan vara bygglovsregler. Mindre växthus kan byggas som friggebod eller Attefallshus utan bygglov.

Krävs det bygglov för orangeri?

Orangerier omfattas av samma byggregler som andra byggnader. Du kan bygga växthus som friggebod utan bygglov upp till 15 kvadratmeter. Större orangeri än så kan också vara bygglovsfritt upp till 25 kvadratmeter om det byggs enligt reglerna för Attefallshus.

De exakta reglerna kan variera något mellan olika kommuner. Om du är osäker kan du fråga kommun om råd.

Orangeri med kamin

Om orangeriet behöver uppvärmning för att hålla frosten borta kan en kamin vara en del av lösningen, men om du har längre perioder av frost kan det vara bra att komplettera med elvärme, för att du ska slippa vara eldvakt dygnet runt.

Fördelar med ett orangeri

Det finns flera fördelar med ett orangeri, jämfört med ett vanligt växthus:

  • Möjlighet att odla egna apelsiner och citroner
  • Gott om plats för växter och umgänge
  • Möjlighet att värma upp även vintertid

Nackdelar med ett orangeri

Att ha ett orangeri är ett trevligt alternativ till ett vanligt växthus, men det finns några nackdelar.

  • Stor luftvolym som kan bli dyr att värma upp
  • Risk för höga temperaturer sommartid
  • Svårt att komma åt och nå överallt på grund av högt tak

Vad kostar ett orangeri?

Orangerier finns i alla prisklasser och kostnaden beror helt på vilket utförande och storlek du väljer. Billigaste orangeriet är förmodligen det du bygger själv i trä, med gamla överblivna fönster. Att bygga själv kräver dock att du är någorlunda händig, men framför allt kan det ta mycket lång tid.

Om du anlitar någon för att bygga ett orangeri kan du i vissa fall ta del av rot-avdraget. Det gäller om orangeriet byggs som en del av huset, mot en befintlig vägg, eller i form av ett uterum. Rot-avdraget reducerar arbetskostnaden för dig, men kan inte användas för fristående växthus.

Ett mellanalternativ är att bygga orangeriet själv, men utifrån en färdig byggsats som du kan köpa i butik eller beställa på nätet. Grunden kan du också göra själv, eller så anlitar du någon för den delen, men tar hand om monteringen på egen hand.

Profilbild

Karl Åhgren

Karl Åhgren är en hängiven trädgårdsentusiast med en djupgående passion för odling och trädgårdsskötsel. Hans resa började som en hobby och har utvecklats till en betydande del av hans liv. Karl är speciellt intresserad av att kombinera estetik med funktionalitet i trädgården och strävar efter att skapa vackra och hållbara trädgårdar.

Som en självlärd entusiast har Karl byggt upp en omfattande kunskap genom praktisk erfarenhet och ständigt lärande. Han experimenterar gärna med nya odlingstekniker och delar entusiastiskt med sig av sina insikter och upplevelser. Karl är en stark förespråkare för ekologiska metoder och tror på odlingens betydelse för personligt välbefinnande och miljömässig hållbarhet.