Meny
Den stora Växthusguiden

Den stora Växthusguiden

En omfattande guide till vilket växthus som är bäst för just dig

Att förlänga odlingssäsongen och att kunna odla växter som normalt inte växer på våra breddgrader är en dröm för många. Med ett eget växthus kan drömmen bli verklighet.

Växthus finns i många former och storlekar och nästan oavsett var och hur du bor finns ett eller flera bra alternativ som passar dig och dina behov.

Vi har skapat en omfattande guide som hjälper dig från idé till förverkligande. Här hittar du tips och råd för hela processen. Du får hjälp att välja typ av växthus, men vi ger dig även tips när det gäller storlek, val av konstruktion och skötsel.

Detta bör du tänka på vid val av växthus

Inför ditt val av växthus bör du först fundera över två saker.

  • Dina möjligheter – Var i landet bor du? Bor du i hus eller lägenhet? Har du en tomt och hur ser den ut? Om du bor i lägenhet, har du balkong och i vilket väderstreck?
  • Dina behov – Vad vill du kunna odla och under vilka delar av året? Vill du kunna använda ditt växthus även på vintern? Ska växthuset även fungera som sällskapsutrymme, eller är det enbart för odling?

När du väl har fått klart förutsättningarna blir det sedan enklare att gå vidare med val av växthus i detalj.

Olika typer av växthus för olika typer av ändamål

Vilken typ av växthus du bör välja beror mycket på vilka ändamål det ska uppfylla. En del vill ha ett växthus fyllt till brädden med odlingsbänkar för att kunna njuta av hemodlade frukter och grönsaker året runt.

Andra ser växthuset mer som en grön oas för odling, men också för avkoppling och umgänge.

Växthus på mur

Att bygga växthus på mur är ett sätt att öka takhöjden till låg kostnad. Det är också ett praktiskt sätt att bygga grunden utan att behöva gjuta en hel platta.

Att tänka på när du bygger växthus på mur är att säkerställa tillräcklig ventilation i muren och att inte bygga muren alltför högt, eftersom du då går miste om värdefullt ljus.

Läs mer om Växthus på murar

Växthus mot vägg

Att bygga växthus mot en befintlig vägg kan vara ett bra sätt att spara plats, förutsatt att du har en vägg i lämpligt väderstreck. Med en lämpligt placerad dörr in i huset kan växthuset också fungera som uterum, om du vill kunna använda det till avkoppling och umgänge.

En annan fördel med att bygga växthus mot vägg är att det blir en del av huset och att du kan utnyttja rot-avdraget för bygget.

Läs mer om växthus mot vägg

Växthus i trä

Växthus i trä kan vara ett praktiskt och vackert alternativ för dig som är lite händig och bygger själv. Särskilt lämpligt är det om du bygger ditt växthus av gamla fönster, eftersom du då enkelt kan anpassa konstruktionen efter materialet.

En nackdel med växthus i trä är att det kräver mer underhåll av stommen än växthus i till exempel aluminium.

Läs mer om växthus i trä

Orangeri

Orangerier var ursprungligen pampiga byggnader som användes för förvaring av citrusträd och andra känsliga fruktträd vintertid och som festlokaler sommartid.

Numer gör de flesta inte så stor skillnad mellan växthus och orangeri, men i allmänhet är orangeriet något snyggare i utförandet och är en plats inte bara för odling, utan också för avkoppling och umgänge.

Läs mer om orangerier

Växthus balkong

För dig som bor i lägenhet och inte har tillgång till mark är växthus på balkongen ett perfekt alternativ. Är balkongen inglasad kan du rent av använda hela som balkongen som växthus.

Annars finns det gott om alternativ för att bygga växthus på balkong, i olika storlekar för alla typer av balkonger.

Läs mer om balkongväxthus

Miniväxthus för små utrymmen

Miniväxthusen är ett alternativ som är bra när du av praktiska eller andra skäl inte kan eller vill bygga ett fullstort växthus. I ett miniväxthus kan du odla precis som i ett normalt växthus, men huset rymmer enbart växter, som du kommer åt utifrån.

Miniväxthus har mindre luftvolym och håller värmen sämre, i synnerhet när du öppnar dem ofta. De är mindre och känsligare och lämpar sig bäst för lite tåligare växter.

För dig som har balkong är ett miniväxthus det perfekta valet! I synnerhet om du har en balkong som redan är inglasad, men bara vill odla på en begränsad yta är det ett bra val.

Läs mer om små växthus

Profilbild

Karl Åhgren

Karl Åhgren är en hängiven trädgårdsentusiast med en djupgående passion för odling och trädgårdsskötsel. Hans resa började som en hobby och har utvecklats till en betydande del av hans liv. Karl är speciellt intresserad av att kombinera estetik med funktionalitet i trädgården och strävar efter att skapa vackra och hållbara trädgårdar.

Som en självlärd entusiast har Karl byggt upp en omfattande kunskap genom praktisk erfarenhet och ständigt lärande. Han experimenterar gärna med nya odlingstekniker och delar entusiastiskt med sig av sina insikter och upplevelser. Karl är en stark förespråkare för ekologiska metoder och tror på odlingens betydelse för personligt välbefinnande och miljömässig hållbarhet.