Meny
Bygga Växthus

Bygga Växthus

Att bygga växthus på den egna tomten är en dröm för många och en dröm som allt fler väljer att förverkliga.

Det behöver varken vara jättedyrt eller speciellt komplicerat, men det är ändå ett husbygge vi talar om så det finns en del saker att tänka på och viktiga detaljer som måste bli rätt.

Vi har samlat tips och råd här till dig som går i växthustankar. Med vår informativa guide tar du dig lätt från idé till förverkligande utan att missa viktiga detaljer och överväganden.

Planera var i trädgården du vill bygga ditt växthus

Långt innan du sätter spaden i jorden och börjar bygga växthus är det viktigt att planera var i trädgården det ska stå.

Att välja ett fritt söderläge kan te sig som den uppenbara placeringen, men faktum är att det kan bli för mycket av det goda när solen ligger på hela dagen. Många förespråkar därför en placering som kan ge lite skugga under dagens ljusaste timmar.

Att placera växthuset så att du får maximal solexponering mot väster är ett vanligt råd eftersom du då får maximal nytta av morgonljuset som snabbt värmer upp växthuset och dina växter. Senare under dagen kan det vara fördel med lite mindre sol, kanske med hjälp av skugga från ett träd.

Bör jag anlita en professionell eller kan jag montera mitt växthus själv?

Om du ska montera ditt växthus på egen hand eller inte är väldigt individuellt. De flesta växthusbyggsatser är ganska enkla att montera, men det är oftast väldigt många delar som ingår och det gäller att hålla ordning på allt så att det blir rätt från början.

Om du är någorlunda händig och klarar av att följa en monteringsanvisning och kan bevara lugnet även när det blir svårt och förvirrande är det förmodligen inget problem att bygga växthus på egen hand. Har du däremot problem att få ihop möblerna från det stora möbelvaruhuset bör du förmodligen ta hjälp av ett proffs.

Bygglov för växthus – Vilka regler gäller?

För att bygga växthus gäller samma bygglovsregler som för friggebodar och Attefallshus. Har du ingen friggebod sedan tidigare kan du alltså bygga upp till 15 kvadratmeter växthus, helt utan att fråga om lov. Enda kraven är att du måste bygga minst 4,5 meter från tomtgränsen (annars krävs tillstånd från grannen) och att maxhöjden är 3 meter.

Enligt reglerna för Attefallshus kan du bygga ännu större – upp till 25 kvadratmeter – utan bygglov. Då krävs dock anmälan och startbesked från kommunen innan bygget påbörjas.

Du kan också välja att bygga växthus mot husväggen upp till 15 kvadratmeter enligt Attefallsreglerna. Då gäller samma regler för anmälan till kommunen.

Det går förstås alltid att söka bygglov för växthus, om du vill bygga något som inte faller under ovanstående regler.

Markarbete – Planera för utgrävning och indragning av vatten och el

När du planerar att bygga växthus och förbereder marken är det viktigt att även förbereda för indragning av vatten och el.

Visst går det att dra in en skarvsladd och att använda vattenslangen, men förr eller senare kommer du att vilja installera fast belysning och kanske en bevattningsanläggning och har du då åtminstone förberett med rör för el och vatten är mycket vunnet i form av arbetsbesparing.

Olika typer av grund för olika typer av växthus

Det går att anlägga grunden för ett växthus på många olika sätt och de har alla sina för- och nackdelar. Vad som är lämpligast beror på dina behov och din budget, men också på vilka markförhållanden som råder på din tomt.

Vanligaste typerna av grund för att bygga växthus är sockel eller mur, men vill du lyxa till det och ha ett uppvärmt växthus går det även att bygga på en isolerad betongplatta. Då har du även möjlighet att installera golvvärme, för att hålla temperaturen uppe året runt.

Typ av grund för växthus på sockel

Växthus på sockel innebär att ytterväggarna står på en låg sockel som antingen gjuts i betong eller byggs med tryckimpregnerat virke anpassat för markkontakt.

Sockeln behöver ligga på stabilt, hårdgjort underlag och måste vara helt vågrät för att växthuset ska kunna monteras. Du måste också noga se till att följa leverantörens angivna mått vad gäller storlek och bredd.

Typ av grund för växthus på mur

Växthus på mur är populärt och har flera fördelar. Dels behöver du inte montera glas i nedre delen där solen ändå inte kommer åt och dels kan du bygga växthuset något nedsänkt i marken, så att det sticker upp mindre.

För muren gäller i princip samma sak som för en sockel, alltså att muren ska byggas på fast och stadig grund, och med rätt mått enligt leverantörens anvisningar.

Växthusmontering – Här är våra tips

Den som levererar ditt växthus ska också se till att det finns bra och tydliga anvisningar för monteringen, men vi vill ändå komplettera med några tips, som kan underlätta arbetet:

  • Kontrollera att alla delar finns med: Gå igenom leveransen och sortera alla detaljer, så att du får full koll på om något saknas.
  • Stressa inte: Se till att ha gott om tid så att du inte stressar och gör fel. Ta det extra lugnt i början, tills du förstår hur allt hänger ihop.
  • Ta hjälp av en vän, eller flera: Det kanske går att montera växthuset på egen hand, men det garanterad klart fortare om ni är flera som hjälps åt.
Profilbild

Karl Åhgren

Karl Åhgren är en hängiven trädgårdsentusiast med en djupgående passion för odling och trädgårdsskötsel. Hans resa började som en hobby och har utvecklats till en betydande del av hans liv. Karl är speciellt intresserad av att kombinera estetik med funktionalitet i trädgården och strävar efter att skapa vackra och hållbara trädgårdar.

Som en självlärd entusiast har Karl byggt upp en omfattande kunskap genom praktisk erfarenhet och ständigt lärande. Han experimenterar gärna med nya odlingstekniker och delar entusiastiskt med sig av sina insikter och upplevelser. Karl är en stark förespråkare för ekologiska metoder och tror på odlingens betydelse för personligt välbefinnande och miljömässig hållbarhet.