Meny
Ta hand om ditt matavfall i en bokashi

Ta hand om ditt matavfall i en Bokashi

Vill du leva ett klimatsmartare liv? Då är bokashi definitivt något för dig. Bokashi eller kökskompost som en del kallar det är ett lätt sätt att ta hand om ditt matavfall och omvandla det till jordförbättring.

Det är enkelt att ta hand om köksavfall med bokashi. Allt som behövs är ett par bokashihinkar och bokashiströ. Istället för att skrapa ner köksavfallet och matresterna i en kompostpåse som du slänger lägger du det istället i en bokashihink och fyller på med lite bokashiströ.

Bokashiströ med mikroorganismer

I bokashiströet som du lägger i hinken tillsammans med matrester och organiskt köksavfall finns det massor med effektiva mikroorganismer. De är en blandning av jästsvampar och goda bakterier och de jäser och syrar ditt matavfall och omvandlar på det sättet avfall till näringsämnen som jorden behöver.

Full hink på två veckor

En vanlig bokashihink rymmer 10 liter, och hur fort du fyller den beror förstås på hur stort hushåll du lever i. Man brukar räkna med att en helt vanlig familj fyller en bokashihink på ett par veckor.

Gräv ned direkt i trädgården

När hinken är full ska den stå i rumstemperatur och jäsa klart i ett par veckor. Om du har två hinkar brukar det vara lagom att gräva ner den första hinkens färdiga innehåll när den andra hinken har blivit full.

Hur du gräver ner bokashin i trädgården beror på vad du har tänkt plantera. För växter med djupa rotsystem gräver du förstås djupare än om du ska så något med ytligare rötter. Tänk dock på att alltid täcka bokashin med minst ett 10 centimeter tjockt jordlager. Jordtäcket hjälper till att hålla skadedjur borta och att hålla igång nedbrytningen av matresterna även i jorden.

Vänta något med att plantera

När du har grävt ner din bokashi i jorden behöver pH-värdet stabiliseras innan du kan plantera något i jorden. Det går på 2 – 6 veckor, och beror mycket på hur varmt det är ute. Under varmare årstider går det fortare och om det är svalare tar det längre tid.

Profilbild

Karl Åhgren

Karl Åhgren är en hängiven trädgårdsentusiast med en djupgående passion för odling och trädgårdsskötsel. Hans resa började som en hobby och har utvecklats till en betydande del av hans liv. Karl är speciellt intresserad av att kombinera estetik med funktionalitet i trädgården och strävar efter att skapa vackra och hållbara trädgårdar.

Som en självlärd entusiast har Karl byggt upp en omfattande kunskap genom praktisk erfarenhet och ständigt lärande. Han experimenterar gärna med nya odlingstekniker och delar entusiastiskt med sig av sina insikter och upplevelser. Karl är en stark förespråkare för ekologiska metoder och tror på odlingens betydelse för personligt välbefinnande och miljömässig hållbarhet.