Meny
Starta en jordfabrik med bokashi

Starta en jordfabrik med bokashi

Vill du börja ta hand om ditt köksavfall med bokashi men har ingen trädgård att gräva ner den i? Om du bor i lägenhet med balkong kan du använda din bokashi för att starta en balkongodling. Har du ingen balkong gör det inget, du kan ta hand om bokashin genom att starta en jordfabrik inne och använda till krukväxter.

En jordfabrik är bara ett fint ord för att använda din bokashi till att förbättra köpejord av lägre kvalitet eller trött gammal krukjord.

Ta hand om ditt köksavfall med bokashi

Det är superenkelt att ta hand om ditt köksavfall med en bokashi. Allt du behöver göra är att samla ditt köksavfall, lägga det i bokashihinken och lägga dit en eller två matskedar bokashiströ. På med det lufttäta locket och du är klar med dagens insats.

När du har fyllt din bokashihink låter du den stå och efterjäsa ett par veckor. Sen kan du köra igång med själva jordfabriken. 

Vad kan du lägga i bokashi?

I en bokashihink bryts dina matrester ner genom jäsning och syrning. Det gör att bokashin inte luktar illa, och att du kan lägga i allt matavfall även sånt som man normalt avråds från att ha i en kompost. Dessutom går det fort att få bokashin klar för att gräva ner i jorden, på bara några veckor har innehållet i din bokashihink jäst klart och är redo att förbättra jord.

Utrustning för en jordfabrik

För att starta en jordfabrik behöver du ett kärl att blanda jord och bokashi i. Har du balkong kan du skaffa en större tunna att ha ute. Har du inte balkong kan du använda en stor plastback med tättslutande lock och förvara den i en garderob.

Blanda lika delar jord och bokashi och låt stå i ungefär tre veckor. Efter det har bokashins sura ph ökat och stabiliserat sig och du kan använda din superjord för plantering.

Hur länge fungerar bokashi i jorden

Bokashins näringsämnen finns kvar i jorden i åtminstone ett par år. Mikroorganismerna fortsätter också sitt arbete och förökar sig, så jorden fortsätter bli bättre och bättre med bara en enda dos bokashi.

En bokashi-jordfabrik är helt enkelt ett sätt att ta hand om din bokashi när den har jäst klart i hinken. Om du inte har plats eller behov av att gräva ner din bokashi i trädgården precis när den är klar kan du istället starta en jordfabrik.

Jordfabrik inne

Det är enkelt att starta en jordfabrik, och du kan till och med göra det inomhus. Blanda gammal trött krukjord eller billig köpejord med din färdigjästa bokashi. Ta ungefär hälften av varje och låt de översta 5-10 centimeterna vara jord. En helt vanlig plastback fungerar fint som kärl.

Det är bättre att täcka backen med en lätt fuktad tidning eller en handduk än ett lock. Försök hålla blandningen lätt fuktig och låt det hela stå och omvandlas under 2 till 6 veckor. Den exakta tiden beror på hur finfördelad bokashi du har och vilken temperatur du har.

Jordfabrik i trädgården

Har du en trädgård kan du göra på ungefär samma sätt fast utomhus. Avsätt en pallkrage till jordfabrik och gräv ner din bokashi där allteftersom den jäser klart. När du behöver jord att plantera med tar du från den färdiga delen av pallkragen.

Hur fort det går för jorden att bli klar för användning beror på temperaturen, men det går ändå oftast fortare ute eftersom jordens mikroorganismerna samverkar med bokashin och skyndar på processen.

Jordfabrik på balkongen

Har du en balkong kan du skaffa en stor tunna eller en större plastback och ha din jordfabrik där. Har du en inglasad balkong är det viktigt att temperaturreglera din jordfabrik. Det ska inte vara över 40 grader i jorden, för då fungerar inte mikroorganismerna.

Använd din bokashijord

När det är dags att använda din bokashijord gör du precis som du skulle gjort om du skulle grävt ner den direkt från hinken. Täck alltså bokashin med ett jordlager överst, trots att den redan är utblandad med jord. Däremot har jordfabriken stabiliserat pH redan, så du behöver inte vänta innan du planterar i den.

Om du använder bokashijorden inomhus är det också viktigt med ett jordtäcke överst, både för att hindra matresterna från att ruttna och för att det ser snyggare ut.

Profilbild

Karl Åhgren

Karl Åhgren är en hängiven trädgårdsentusiast med en djupgående passion för odling och trädgårdsskötsel. Hans resa började som en hobby och har utvecklats till en betydande del av hans liv. Karl är speciellt intresserad av att kombinera estetik med funktionalitet i trädgården och strävar efter att skapa vackra och hållbara trädgårdar.

Som en självlärd entusiast har Karl byggt upp en omfattande kunskap genom praktisk erfarenhet och ständigt lärande. Han experimenterar gärna med nya odlingstekniker och delar entusiastiskt med sig av sina insikter och upplevelser. Karl är en stark förespråkare för ekologiska metoder och tror på odlingens betydelse för personligt välbefinnande och miljömässig hållbarhet.