All jord mår bra av extra näring och ett klimatsmart sätt att ge den det är att gräva ner bokashi. Eftersom du samtidigt tar hand om ditt köksavfall så blir det dubbelt så bra.
Samla allt matavfall i en bokashihink, tillsätt bokashiströ och låt de effektiva mikroorganismerna göra sitt jobb. När hinken är full låter du den stå ett par veckor för att efterjäsa, och sen är det bara att gräva ner bokashin i trädgården.
Skillnad mellan bokashi och kompost
I en vanlig kompost förmultnar materialet du lägger i. Det tar ganska lång tid och du kan behöva gräva i din kompost för att processen ska fungera.
En bokashi använder sig istället av mikroorganismer som jäser och syrar ditt matavfall. Det hela tar några veckor, och sedan är det klart att grävas ner.
Vad kan man lägga i sin bokashi
Man kan lägga allt organiskt avfall i sin bokashi, till och med sånt som man vanligtvis inte ska lägga i sin kompost. Det enda du ska vara lite försiktig med är flytande mejeriprodukter och juice, eftersom de kan göra miljön i bokashihinken för blöt.
Om du har mycket blöta produkter till din bokashi kan du hjälpa miljön genom att också lägga i något absorberande material som hushållspapper eller tidningspapper.
Hur lång tid tar det innan bokashin är klar?
När du har fyllt bokashihinken behöver den ett par veckor för att avsluta fermenteringen. Under den tiden behöver du inte göra något mer än att låta hinken stå i rumstemperatur och eventuellt tappa av lakvatten en eller ett par gånger i veckan.
Lakvattnet kan användas som växtnäring om du späder ut det. Blanda 1 del lakvatten med 100 upp till 1000 delar vatten beroende på hur känsliga växter du ska göda.
Hur länge ska man vänta innan man planterar i bokashijorden
Efter ett par veckor är bokashin klar för att grävas ner i jorden. Var noga med att täcka bokashin med åtminstone 10 centimeter jord. Eftersom bokashin har syrats har den lågt pH just när du gräver ner den. Vänta tre till fyra veckor för att pH ska neutraliseras innan du planterar något i din bokashijord.