Har du hört talas om bokashi och är nyfiken på att prova? Gör det! Det är hur enkelt som helst att starta din egen bokashi. Det enda du behöver är en bokashihink med tättslutande lock och en påse bokashiströ.
Samla allt ditt organiska köksavfall under dagen och lägg det i bokashihinken på kvällen. Pressa ihop, strö över bokashiströ och sätt på locket. Svårare än så är det inte!
Vilken utrustning behövs?
Eftersom bokashin ska stå och efterjäsa ett par veckor när hinken är full så kommer du behöva en extra hink för att fortsätta samla matrester i. Om du väljer en bokashihink med tappkran i botten blir det lättare att kontrollera mängden vätska under fermenteringsprocessen.
Själva magin med bokashi är de effektiva mikroorganismerna som finns i ditt bokashiströ. De är en blandning mellan jästsvampar och olika bakterier som arbetar med att omvandla ditt matavfall till näringsämnen som både jorden och växterna mår bra av.
Vad kan man lägga i bokashin?
Det är enkelt med bokashi och du kan lägga alla typer av köksavfall i den. Även sånt som normalt sett är svårt att kompostera som till exempel apelsinskal och kött kan du lägga i din bokashi. Eftersom det inte handlar om en förmultningsprocess utan innehållet i bokashin istället jäser och fermenteras fungerar alla sorters organiskt avfall.
Viktigt att tänka på
Det allra viktigaste att tänka på med en bokashi är att ge mikroorganismerna så bra förutsättningar som möjligt för att göra sitt jobb i bokashihinken. Det gör du genom att ha på bokashiströ när du fyller på med matrester. 1 – 2 matskedar strö är lagom till en liter köksavfall.
Det är också viktigt att inte öppna din hink för ofta. Samla gärna matavfall i ett kärl under dagen och lägg alltihop i bokashin på kvällen. Då släpper du in så lite syre som möjligt.
Till sist: håll bokashin lagom fuktig. Tappa av överflödig vätska någon gång per vecka.
Vad kan gå fel?
Det vanligaste felet är att bokashin är för blöt. Då kan matavfallet börja ruttna och mögla istället för att jäsa som det ska. Det avhjälper du genom att tömma bokashin på lakvatten regelbundet.