Meny
Gräv ner bokashi i trädgården

Gräv ner Bokashi i trädgården

Är du en av dem som har en bokashi för att ta hand om ditt matavfall, och inte riktigt vet vad du ska göra med den när den är färdigjäst?

Lugn, här ska vi hjälpa dig med lite tips och råd om vad du kan göra med den. 

Låt din bokashi jäsa klart

Först och främst: stressa inte. Låt bokashin efterjäsa i ett par veckor så att fermenteringen är klar. Det gör inget om din bokashi får stå längre än så, den blir inte dålig så länge den står med locket på. Kontrollera mängden lakvatten med jämna mellanrum bara och tappa av överflödet.

Gräv ner bokashi lagom djupt

När du är redo att gräva ner bokashin i trädgården är det klokt att fundera på vad du ska plantera i den. Till växter med djupa rotsystem behöver du gräva ner bokashin djupare och för plantor som växer grundare kan du strö ut bokashin över en större yta.

Tänk på att alltid täcka bokashi med åtminstone 10 centimeter jord, både för att det blir snyggare och för att hålla hungriga djur borta. Därefter är det bara att vänta på att jordens ph stabiliserar sig innan du planterar. Det tar mellan 2 och 6 veckor beroende på temperatur.

Har du sorkar i trädgården eller bor i stan kan du behöva ett tjockare jordtäcke för att hålla hungriga besökare borta. Ett annat sätt att stänga ute matgäster är att täcka jorden med kompostgaller eller odlingsduk.

Hur länge fungerar bokashi i jorden?

Det är svårt att säga hur länge bokashi fortsätter släppa från sig näring, men ungefär ett par år kan du räkna med att ha toppenjord där du har grävt ner din bokashi.

Eftersom mikroorganismerna fortsätter föröka sig även efter du har grävt ner bokashin kommer de fortsätta att förbättra jorden hela tiden.

Överbliven Bokashi

Skulle du mot förmodan få bokashi över kan du antingen spara den i ett lufttätt kärl eller skänka den till någon som behöver förbättra sin jord. Vem vet, kanske kan du locka någon mer att ta hand om sitt matavfall och förbättra sin jord med bokashi.

Profilbild

Karl Åhgren

Karl Åhgren är en hängiven trädgårdsentusiast med en djupgående passion för odling och trädgårdsskötsel. Hans resa började som en hobby och har utvecklats till en betydande del av hans liv. Karl är speciellt intresserad av att kombinera estetik med funktionalitet i trädgården och strävar efter att skapa vackra och hållbara trädgårdar.

Som en självlärd entusiast har Karl byggt upp en omfattande kunskap genom praktisk erfarenhet och ständigt lärande. Han experimenterar gärna med nya odlingstekniker och delar entusiastiskt med sig av sina insikter och upplevelser. Karl är en stark förespråkare för ekologiska metoder och tror på odlingens betydelse för personligt välbefinnande och miljömässig hållbarhet.