Meny
Den stora Guiden om Bokashi

Den stora Guiden om Bokashi

En kökskompost för återvinning av matavfall

Om du bor i lägenhet eller tycker att det verkar jobbigt med kompost är en bokashi det perfekta alternativet för dig! Genom att spara dina matrester i en bokashihink och låta dem jäsa med mikroorganismer tar du hand om ditt köksavfall på ett miljövänligt sätt på samma gång som du skapar jordförbättring till dina växter. 

Jordförbättringen hjälper inte bara dina växter utan även hela det naturliga kretsloppet. Dagens storskaliga jordbruk återför inte lika mycket näring till jorden som förr. Det innebär att jorden långsamt utarmas och att stora mängder producerad näring behöver tillsättas i jordbruken. Genom att hjälpa din jord att må bättre genom att ge den bokashi gör du en insats för miljön och återför näring som jorden har lämnat ifrån sig.

Vad är bokashi?

Bokashi är ett smart och miljövänligt sätt att ta hand om ditt köksavfall. När du samlar köksavfallet i en bokashikompost omvandlas det till jordförbättrande ämnen istället för att bara vara avfall. Hinkens  färdigjästa innehåll blandar du med jord som du sedan kan använda för att ge dina växter mängder med nyttiga ämnen som gör att de växer så det knakar.

Det enda du behöver göra är att samla ditt köksavfall i en hink och strö över bokashiströ. Stäng locket noga och låt de nyttiga mikroorganismerna jobba i en syrefri miljö. Efter ett par veckor har ditt matavfall fermenterats och är redo att blandas med jord. Efter ytterligare fyra veckor har jordens ph stabiliserats och du kan använda den till odling.

En japansk kökskompost

På japanska betyder bokashi “fermenterat organiskt material”. Med en bokashi kompost förädlar du ditt matavfall till jordförbättrande material på bara några veckor. Mikroorganismerna som du tillsätter i din bokashihink gör att omvandlingen inte luktar illa och du kan utan problem ha den stående i köket.

När du har lagt ditt köksavfall i hinken, tillsatt bokashiströ och stängt locket ger du mikroorganismerna en syrefri miljö att jobba i. Då kommer de att bryta ner protein, cellulosa och stärkelse i matresterna till mindre byggstenar som till exempel aminosyror som kan användas av växter när du senare använder din bokashi som jordförbättrare. 

Hur använder man en bokashi kompost?

Om du redan samlar ditt matavfall i ett speciellt kärl är det inget extra arbete att istället börja med bokashi kompostering. Det enda du gör är att du istället lägger köksavfallet i en bokashihink. Tillsätt bokashiströ och stäng locket ordentligt.

Den syrefria miljön gör att mikroorganismerna i bokashiströet bryter ner näringen i matresterna. Processen är en blandning mellan jäsning och syrning, och den luktar inte illa.

Vilken utrustning behövs för att börja med bokashi?

För att låta ditt matavfall gå tillbaka till jorden som ny näring som bokashi behöver du bara några få saker. Bokashi är alltså både en billig och miljövänlig metod. Som en extra bonus får du också riktigt bra jord till dina växter och trädgårdsland.

Det enda du behöver göra är att skrapa ner ditt köksavfall i bokashihinken istället för i kompostpåsen. Så det tar inte ens någon extra tid!

Bokashihink med eller utan tappkran

Det första du behöver är en bokashihink. Eller egentligen två hinkar. När den ena är full och står och jäser klart fyller du den andra. En bra storlek för ett familjehushåll är 10 liter, det brukar bli ganska lagom att fylla på två veckor.

En tappkran i botten är inget krav, men det underlättar när du ska tömma bokashin på vätskan som oftast bildas. Har du ingen kran häller du av vätskan som ur en vanlig hink.

Den verksamma ingrediensen: bokashiströ

Bokashiströet består av effektiva mikroorganismer som bryter ner dina matrester. När du lägger avfall i hinken lägger du också på en eller ett par matskedar bokashiströ. När mikroorganismerna får jobba i en syrefattig miljö startar de en fermenteringsprocess som frigör näringsämnen och bryter ner proteiner.

Bokashi startkit

Det är lätt att börja med bokashi. Du behöver ett startkit som består av ett par bokashihinkar och bokashiströ, sedan är det bara att sätta igång.

Samla ditt matavfall och lägg det i bokashihinken. Strö över bokashiströ och stäng locket ordentligt. Svårare än så är det inte. Du kan lägga allt matavfall i hinken, även sånt som du inte bör lägga i en vanlig kompost. Det enda du bör vara försiktig med i hinken är blöta mjölkprodukter.

För att hjälpa mikroorganismerna på traven är det också smart att samla hela dagens matavfall och bara fylla på hinken en eller två gånger om dagen. Då minskar du tillförseln av syre och mikroorganismerna jobbar bättre.

Varför ska jag använda en bokashi kompost

Genom att använda en bokashi kompost hjälper du jorden och naturen på traven. Det färdigjästa innehållet i bokashihinken tillför mängder med nyttiga ämnen till jorden. Alltså kommer du inte bara ta hand om ditt matavfall på ett miljövänligt sätt utan du hjälper också jorden att bli mer näringsrik.

Om du är det minsta intresserad av odling är en bokashikompost ett perfekt sätt att slippa köpa jord i affären. Istället tillverkar du egen jord med massor av näring. Dina plantor kommer tacka dig genom att växa och frodas.

Bokashi pris – Vad kostar det?

En egen bokashi är en billig investering. Det enda du behöver är två 10-litershinkar och bokashiströ. För att göra hela processen enklare bör hinkarna ha kranar i botten. Då kan du lätt reglera mängden vätska i hinkarna under jäsningen. Bokashiströ innehåller mikroorganismer som bryter ner ditt köksavfall till näringsämnen och jäser det så att det kan användas i jorden.

När du har kommit igång med din bokashi kommer du inte behöva slänga något köksavfall och inte heller köpa jord att odla i.

Kan jag ha en bokashi i lägenheten

Till skillnad från en traditionell kompost fungerar en bokashi lika bra i lägenhet som i hus. Du behöver inte ha en trädgård för att ha nytta av näringsrik jord. Kanske har du en balkong du vill odla på, och kanske vill du ge dina inomhusväxter riktigt bra jord så de trivs.

Vad kan jag lägga i min bokashi

Mikroorganismerna i bokashiströet kan bryta ner allt matavfall. Det enda du ska undvika är för blöta saker, som till exempel juice och mjölkprodukter. Miljön i hinken ska vara lagom fuktig och inte för blöt.

För att snabba på nedbrytningen kan du dela stora matrester i mindre bitar. Du kan också tillsätta lite extra strö om det är stora bitar i hinken. Någon tesked strösocker kan också skynda på processen.

Vanliga frågor om Bokashi

Vi vet att det finns många frågor om bokashi. För att hjälpa dig som är nyfiken på bokashi, kökskompost och hur man får bättre jord på ett miljövänligt och enkelt sätt har vi samlat svaren på några av de vanligaste frågorna här.

De enda dumma frågorna som finns är de som aldrig ställdes, och det gäller även för bokashi. Vi vill att så många som möjligt ska komma igång med bokashi, så vi svarar gärna och försöker hjälpa till så mycket vi kan. För bokashi är ju inte bara ett otroligt smart sätt att ta hand om ditt köksavfall, utan det är ju också ett miljöklokt alternativ för att hjälpa odlingsjorden att må bättre. Bra för miljön och för dina växter.

Är Bokashi luktfri?

Den absolut vanligaste frågan om bokashi är om den luktar illa. Vårt svar på det är ett klart nej. Bokashi som mår bra luktar varken  illa eller speciellt mycket. Det är dock inte helt luktfritt. En svagt syrlig doft visar nämligen att din bokashi mår bra och att mikroorganismerna fungerar som de ska.

När bildas det vätska i Bokashin?

Under syrningen i bokashihinken bildas det en klar vätska som kallas lakvatten. Den brukar uppstå efter någon vecka, men exakt hur fort det går beror på vad du lägger i din hink. Lakvattnet bör du tappa ur hinken för att inte miljön ska bli för fuktig för mikroorganismerna som håller fermenteringen igång. Detta är anledningen till att det finns en tappkran i botten på bokashihinken.

Vätskan i bokashin, kan jag använde den till något?

Lakvattnet du tappar ur från bokashihinken kan du använda som växtnäring. Tänk dock på att späda det mycket, med minst 100 delar vatten till en del lakvatten. För känsliga växter kan det räcka med en del lakvatten och 1000 delar vatten.

Får jag lov att ha bokashi i min lägenhet?

Ja! Du får lov att ha en bokashi som kökskompost även i en lägenhet. Sköter du om den rätt kommer ingen av dina grannar ens märka att du har en bokashi, utom möjligen på dina prunkande krukväxter, förstås.

Fler artiklar om Bokashi

Profilbild

Karl Åhgren

Karl Åhgren är en hängiven trädgårdsentusiast med en djupgående passion för odling och trädgårdsskötsel. Hans resa började som en hobby och har utvecklats till en betydande del av hans liv. Karl är speciellt intresserad av att kombinera estetik med funktionalitet i trädgården och strävar efter att skapa vackra och hållbara trädgårdar.

Som en självlärd entusiast har Karl byggt upp en omfattande kunskap genom praktisk erfarenhet och ständigt lärande. Han experimenterar gärna med nya odlingstekniker och delar entusiastiskt med sig av sina insikter och upplevelser. Karl är en stark förespråkare för ekologiska metoder och tror på odlingens betydelse för personligt välbefinnande och miljömässig hållbarhet.