Meny
Bokashi i lägenhet

Bokashi i Lägenhet

Bokashi är ett perfekt sätt att ta hand om ditt köksavfall även för dig som bor i lägenhet. Eftersom matresterna i en bokashi inte förmultnar utan istället jäser och syras är processen både snabbare och enklare än kompostering. Dessutom luktar inte en bokashi, så du kan utan problem ha den i ditt kök.

Det enda du behöver göra är att samla ditt köksavfall i bokashihinken, strö över bokashiströ och stänga locket noga. Bokashiströet innehåller massor med effektiva mikroorganismer som till exempel jästsvampar, mjölksyrabakterier och bakterier som används vid fotosyntesen. Tillsammans startar de en syrnings- och jäsningsprocess som bryter ner proteinerna i dina matrester till näringsämnen som förbättrar jord och ger växter näring.

Bor du i en lägenhet och är intresserad av att börja? Börja då med ett Bokashi Startkit med 2 hinkar.

Luktfri kompostering

En bokashi som mår bra luktar inte illa. Den är istället nästan luktfri, förutom en svagt syrlig doft ungefär som yoghurt.

Du kan utan problem ha din bokashihink under köksbänken. Om du skaffar en bokashi 2.0 är den designad för att vara snygg nog att ha stående framme.

Tar det lång tid att göra en bokashi?

Hur lång tid det tar att fylla din bokashihink beror förstås på hur mycket matavfall du har. Är du ensam i hushållet tar det längre tid än om ni är en större familj. En familj med två vuxna och ett eller två barn har ungefär 10 liter matavfall per vecka.

Tar det lång tid att fylla hinken kommer den behöva efterjäsa kortare tid än om du fyller hinken snabbt. Det är inget problem att låta bokashin stå längre än den tid som behövs för efterjäsningen att bli klar.

Lakvatten är strålande växtnäring

Vätskan som oftast bildas i bokashihinken kallas lakvatten. Det är proppfullt med näringsämnen och du kan använda det som växtnäring. Tänk bara på att späda det ordentligt, en del lakvatten till minst 100 delar vatten är lagom.

Starta en jordfabrik

Om du inte har någon trädgård att gräva ner din färdiga bokashi i kan du använda den till en jordfabrik. Blanda din färdiga bokashi med köpejord i en plastback med lock. Låt den stå mörkt i några veckor och du har en högkvalitativ blomsterjord till dina krukväxter.

Profilbild

Karl Åhgren

Karl Åhgren är en hängiven trädgårdsentusiast med en djupgående passion för odling och trädgårdsskötsel. Hans resa började som en hobby och har utvecklats till en betydande del av hans liv. Karl är speciellt intresserad av att kombinera estetik med funktionalitet i trädgården och strävar efter att skapa vackra och hållbara trädgårdar.

Som en självlärd entusiast har Karl byggt upp en omfattande kunskap genom praktisk erfarenhet och ständigt lärande. Han experimenterar gärna med nya odlingstekniker och delar entusiastiskt med sig av sina insikter och upplevelser. Karl är en stark förespråkare för ekologiska metoder och tror på odlingens betydelse för personligt välbefinnande och miljömässig hållbarhet.