Kompostering i köket låter märkligt för en del. Men med en bokashi är det faktiskt möjligt att ta hand om allt matavfall på ett miljövänligt och klimatsmart sätt, hemma i ditt eget kök.
Det vanligaste är att du har en bokashihink under diskbänken, men med bokashi 2.0 har faktiskt designen och funktionen på hinkarna förbättrats så mycket att du till och med kan ha dem stående på köksbänken, fullt synliga, utan att det varken är fult eller luktar illa.
Tar hand om allt organiskt avfall
Bokashi fungerar verkligen för allt organiskt avfall, även citrusskal och ben. Det enda som kräver lite extra uppmärksamhet är väldigt blöta matvaror, som yoghurtrester eller juice. För att hjälpa bokashin om du har mycket blött i den kan du se till att lägga i lite extra absorberande saker, som exempelvis hushållspapper eller för all del tidningspapper.
Svag lukt
Eftersom bokashi jäser och syras kommer den lukta svagt syrligt när den mår som bäst. Det luktar alltså varken illa eller speciellt mycket.
Bokashiströ med mikroorganismer
Varje gång du lägger matavfall i din bokashihink strör du också över en eller två matskedar bokashiströ. I ströet finns det massor med effektiva mikroorganismer som är det som sätter igång själva fermenteringsprocessen.
Saker att vara noga med
Det är superenkelt både att starta och att ha en bokashi. För att den ska må så bra som möjligt är det bra att vara noga med vissa saker:
- Lyft inte på locket till bokashihinken för ofta. Mikroorganismerna jobbar bäst utan syre. Samla ditt matavfall under dagen och lägg det i hinken en eller ett par gånger per dag istället för efter varje måltid.
- Miljön i hinken ska inte vara för blöt. Har du en tappkran i botten på hinken använder du den för att tömma ur lakvatten en eller två gånger per vecka. Har du ingen tappkran får du tömma hinken för hand.
- Om du har mycket hårda matrester eller stora bitar i din bokashi kan du underlätta jäsningen genom att dela dem. Strö också över lite extra bokashiströ för att hjälpa jäsningen på traven.